top of page
Zoeken
  • judith7834

Vijf gouden tips voor een geslaagde thesis

't Is weer die tijd van het jaar: het weer wordt beter, de pollen vliegen in het rond en dus kruipen onze studenten achter hun boeken om zich voor te bereiden op de examens. Verschillenden onder hen hebben daar ook nog een bachelor- of masterproef bij te schrijven. Of liever: af te werken, want eind mei is nu niet bepaald de beste tijd om nog eventjes aan je thesis te beginnen.


Ik krijg regelmatig de vraag om thesissen en andere zakelijke teksten na te lezen en ik doe dat graag (leer je zelf ook nog eens iets bij), maar een hoop werk kan je zelf al verzetten.


1 Probeer je verhaal natuurlijk te houden


Voor je aan de slag gaat met een nieuwe paragraaf, is het handig om eens hardop tegen jezelf te vertellen waarover dat deeltje zal gaan. Probeer dit te onthouden: welke woorden heb je gebruikt? Hoe heb je een bepaalde zin geformuleerd? Wat is het belangrijkste onderdeel van je paragraaf en hoe heb je dat beklemtoond?


Schrijf dit op in kernwoorden zodat je dit later kan uitwerken.


2 Hou schrijftaal en spreektaal uit elkaar


Veel studenten hebben moeite met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal. Het Nederlands is in dat opzicht ook best een moeilijke taal: we schrijven het ene maar spreken het andere en soms verschillen schrijftaal en spreektaal ook nog eens in betekenis.


Hoe kan je nu het verschil zien tussen schrijftaal en spreektaal? Kijk even mee naar dit voorbeeld:


Aanvankelijk dachten we beiden dat we reeds gehuwd waren.


Dat klinkt zwaar, hè?


In het begin dachten we allebei dat we al getrouwd waren.


Ah, dat bedoelen ze dus!


De kunst van het thesisschrijven bevindt zich tussen beide registers: dat van de schrijftaal en de spreektaal. Gebruik je enkel de schrijftalige variant van een woord, dan zal je thesis heel log worden en niet gemakkelijk lezen. Gebruik je enkel de spreektalige, dan neem je het risico te klinken als een enthousiaste juf in de lagere school. Geen van beide scenario's is ideaal voor jouw thesis, dus probeer voldoende af te wisselen.


3 Vermijd zinnen die niets betekenen


Omwille van het feit dat het regende, moesten we thuis blijven.


Als een thesis een verplicht aantal woorden moet hebben, zie je vaak dat studenten gebruik maken van dit soort lege uitdrukkingen om woorden te winnen. Maar dit is niet alleen super doorzichtig (je prof heeft echt wel door wat je aan het doen bent), het hindert ook je leessnelheid. Je hebt met andere woorden te veel woorden. Schrappen is hier de boodschap. Je kan veel beter wat minder woorden hebben die betekenisvol zijn, dan dat je dit soort antizinnen in je thesis toelaat.


4 Houd je thesis neutraal


Het is niet altijd zo gemakkelijk om objectief te blijven bij het schrijven van je thesis. Je kan zo geïnteresseerd zijn in het onderwerp dat je wordt meegesleurd door je enthousiasme, soms zonder dat je het doorhebt. Dan is neutraal een thesis schrijven best moeilijk. Ook als je een persoonlijk onderzoek moet presenteren is neutraliteit niet bepaald easy peasy. Toch is het bijzonder belangrijk om die objectiviteit na te streven. Doe alsof je een journalist bent die op zoek is naar nieuws of vraag je af hoe je meest kritische prof naar je thesis zou kijken. Wedden dat je een paar zinnen anders zal formuleren?


5 Lees kwalitatief na


Heel je thesis in één keer even nalezen is eigenlijk onmogelijk. Je hebt zo hard aan al je zinnen, paragrafen en hoofdstukken geknutseld dat de kans heel groot is dat je over een paar kleine foutjes kijkt. Om te vermijden dat je die nadien plots toch zal zien wanneer je thesis gedrukt klaarligt (dat zul je maar net hebben), raad ik je aan kwalitatief na te lezen.


Hoe doe je dit nu? Als je nog wat tijd over hebt, kan je dit volledig zelf doen. Je leest één, maximum twee paragrafen en leest elke zin hardop voor. Zo hoor je het meteen wanneer je zinsbouw mis is of je per ongeluk twee keer hetzelfde woord gebruikt in een zin. Ook je verwijswoorden kan je op deze manier checken: is bij elke zin wel duidelijk waarnaar ze verwijzen?


Stel dat je nogal een uitsteller bent, dan kan je dit ook door iemand anders laten doen. Misschien heb je wel een geïnteresseerde (groot)ouder, broer of zus, vriend of vriendin die graag een handje toesteekt bij je thesis? Leer hem of haar kwalitatief nalezen aan en je nieuwe thesisbuddy is er klaar voor!


Toch hulp nodig bij het schrijven van je thesis of een andere zakelijke tekst? Stuur een mailtje naar judith@milh.be en ik help je graag verder.





54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page