top of page
Zoeken
  • judith7834

Onverwachte voordelen van (creatief) schrijven

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar hier is iedere dag weer een fantastische dag om te schrijven. Schrijven biedt dan ook verschillende voor de hand liggende voordelen: je schrijft je zorgen van je af, maakt even tijd voor jezelf en ordent je gedachten. Zo ver ben je dus al. Maar schrijven, en dan zeker creatief schrijven, zorgt ook voor een heleboel minder verwachte voordelen.


Hieronder som ik er enkele voor je op. Moest ik me echt helemaal laten gaan, dan zou deze post natuurlijk geen einde hebben. Maar wedden dat het aan het einde van deze blogpost bij jou begint te kriebelen om eraan te beginnen?


1 Schrijven is goed voor je conversaties


"Vanavond zijn we met Tom en Britt gaan eten. Ik heb het zalmhaasje gegeten en Nico at zoals altijd steak. We hebben er lekker gegeten. We gaan er zeker snel nog eens uit eten."


Euh ... Er zijn echt andere woorden dan 'eten', dus die moet je dan ook gebruiken.

Soms merk je in je tekst of conversatie dat je hetzelfde woord tamelijk veel gebruikt. Tijdens het schrijven is je beste vriend dan www.synoniemen.net, waar je snel wat meer variatie kan terugvinden. Maar stel nu dat die synoniemen niet voldoen, wat doe je dan?


In mijn voorbeeld gebruikte ik 'eten'. Daar kan je wel enkele synoniemen voor bedenken, zoals 'nuttigen', 'fretten', 'naar binnen spelen' enzovoort. Maar stel nu dat ik vind dat geen enkel synoniem de lading van mijn boodschap dekt. Dan is het een goed idee om je zinnen te herbekijken, zoals ik hieronder heb gedaan:


"Vanavond zijn we met Tom en Britt naar de brasserie in het dorp geweest. Ik koos voor het zalmhaasje, maar Nico kon zijn steak natuurlijk niet missen. We hebben er lekker gegeten. We gaan er zeker snel nog eens naartoe."


Door enkele simpele aanpassingen op vlak van woordenschat door te voeren, krijg je een tekst die aangenaam leest en dus beter over komt. Door actief te zoeken naar andere woorden, zet je je hersenen ook aan het werk. En dit komt ze enkel ten goede. In latere conversaties en teksten zal je je de gebruikte woorden kunnen herinneren en gebruiken in je dagelijkse praatjes. Resultaat: je komt veel intelligenter over.


2 Schrijven is goed voor je mentale gezondheid


Wanneer je spreekt met psychologen, coaches en anderen die mentaal welzijn centraal stellen, zie je dat ze hun cliënten vaak aanraden te werken met een dagboek. Schrijven werkt therapeutisch. Dat komt omdat je door te schrijven gedwongen wordt de gebeurtenissen te overdenken voor je ze neerschrijft. Hoe komt het dat dit op deze manier gebeurd is? Wat voelde ik in deze situatie? Wat denk ik over de gevolgen ervan? In welke volgorde is alles gebeurd?

Hierdoor ga je vanzelf meer structuur aanvoelen in je gedachten en dit zorgt dan weer voor mentale rust.


3 Schrijven is goed voor je EQ (en lezen trouwens ook)


Je kan ervoor kiezen om (auto)biografisch te schrijven of om in de huid van een zelfverzonnen personage te kruipen. De meeste schrijvers verzinnen een bepaald personage en smukken het dan op met gedragingen, karaktertrekken of uiterlijke kenmerken van personen die ze kennen. Wat je ook kiest, je zal merken dat het beschrijven van je personage en de dingen die hij of zij doet, de keuzes die hij of zij maakt ... een invloed zal hebben op jezelf.


Dat is niet eens zo onlogisch, want je oefent je EQ tijdens het schrijven. Je verplaatst jezelf in de schoenen van een ander. Zo is het gemakkelijker om de ander te begrijpen. Wil je in het dagelijks leven meer begrip kunnen tonen voor anderen, is over hen schrijven dus een slimme keuze.


Schrijven en lezen hangen trouwens erg samen, ook wat deze tip betreft. Wil je werken aan je EQ, dan is het lezen van een roman een super idee. Want ook dan verplaats je je in het leven van iemand anders.


4 Schrijven is een goed tijdverdrijf


Soms zit je 's avonds nog uren voor tv en kan je je, als je uiteindelijk in bed ligt, niets meer herinneren van wat je nu eigenlijk gezien hebt. Of je scrollt maar door je social media feed zonder enig doel. De tijd gaat snel voorbij, maar heb je het gevoel dat je iets nuttigs gedaan hebt die avond? Niet bepaald.


Probeer het eens uit: koop een nieuw notitieboekje (altijd een goede reden om een nieuw notitieboek te kopen, toch?), zoek een rustig plekje uit, neem je favoriete pen vast en begin. Ook als je niet weet waarover je moet schrijven, zal je zien dat de tijd even snel vooruit gaat, maar je met een meer voldaan gevoel zal kunnen slapen.


Heb je dit nog nooit gedaan? Begin dan heel simpel met een to do-lijstje voor de komende week, de beschrijving van een droom die je eens had, een herinnering uit je kindertijd ...


5 Schrijven is goed voor je carrière


De meeste werknemers en ondernemers brengen een hoop van hun werktijd al schrijvend door. E-mails, vergaderverslagen, dossiers ... you name it. Misschien schrijf je zelfs je social media captions en nieuwsbrieven zelf. Hoe dan ook, je bent meer met taal bezig dan je zelf denkt. En hoe meer je geoefend bent in schrijven, hoe sneller je in staat zal zijn een goede, overtuigende tekst te schrijven die je doelen bereikt. Het loont dus zeker de moeite om ook buiten je werkuren te schrijven. Het is niet omdat je dagboek en je businessvoorstel totaal verschillende teksttypes zijn, dat het schrijven van het ene het andere niet ten goede kan komen.


De boodschap is duidelijk: blijven schrijven, je zal er de vruchten van plukken!

 

Wil je je schrijven verbeteren, maar heb je geen idee waar te beginnen? Heb je nog wat hulp nodig om de puntjes op de i te krijgen? Of misschien is een schrijfcoaching wel iets voor jou? Ik sta voor je klaar via judith@milh.be !

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page