Op 8 mei 2020, week 8 van de lockdown, was het zover: we trokken met het team achter vanuituwkot.be naar ZOO Antwerpen. Het team was in de afgelopen weken geëvolueerd, zoals dat vaak het geval is bij grote projecten, maar de kern was hetzelfde gebleven: Mathias Mallentjer en Brent Meynen als het respectievelijke creatieve brein en productiewonder van Production Office en ikzelf van milh als copywriter. Die dag vervoegden Ilias El Kostit, student en presentator, muzikant Johannes Genard en fotograaf Joris Bulckens ons.
We hadden die dag een livestream gepland in opdracht van Universiteit Antwerpen. Een maand eerder hadden we dat idee besproken tijdens een online meeting. Het leek toen een long shot, maar onder het motto ‘een nee heb je, een ja kan je krijgen’ probeerden we. De eerste reactie van de zoo was afwachtend. Niemand wist wanneer de dierentuinen de deuren weer mochten openen, dus enige voorzichtigheid was geboden. Maar naarmate de weken in lockdown vorderden, voelde iedereen aan dat de huidige situatie nog wel even zou duren. En dat de mensen thuis wel een uitje verdiend hadden. Er volgden nog online meetings en nog veel meer e-mailverkeer, en toen stonden we plots aan de poorten van onze geliefde dierentuin.
Het was alle moeite sowieso waard. De coronacrisis had ons even doen vergeten wat een prachtig park ZOO Antwerpen is. Eenmaal binnen was het dus vooral proberen om niet te lang stil te staan bij de fauna en flora: er was werk aan de winkel, en wel aan het verblijf van de pinguïns.
Een livestream in lockdown verschilt enorm van een klassieke livestream. Het komt er kortweg op neer dat je alles zelf moet doen. En dat begint bij het vinden van elektriciteit. De pinguïns hadden voor ons helaas geen extra stopcontact voorzien, dus begonnen we met het zoeken van een plek waar dat wel aanwezig was. Die zoektocht eindigde in het vogelverblijf, waar ik uiteindelijk een bestoft stopcontact wist te vinden vlakbij een bak vol schildpadden onder rode lampjes. Goals.
Intussen was er op het gazon van de zoo (waar je absoluut niet op mag wandelen, maar wij konden even niet anders) een zoektocht bezig naar Wi-Fi. Een livestream in lockdown betekent dat je moet vertrouwen op je router. En als die niet meewerkt, zoals die dag het geval was, tja … dan heb je een probleem. Maar voor de mannen van Production Office is uiteraard geen uitdaging te groot. Ze vonden een oplossing zodat de livestream kon doorgaan zoals gepland, tot grote opluchting van de cameraploegen van VTM en VRT die intussen gearriveerd waren.
Wat een ochtend. Johannes zong enkele nieuwe nummers van de laatste School is Cool-plaat die de pinguïns aan hun gedrag te zien klasseerden als “interessant en op te volgen”. Mathias en Brent filmden, regelden geluid, stemden de livestream af. Ilias praatte alles aan elkaar. Ik mocht de livestream opvolgen (met meer dan 5.000 live volgende accounts een groot succes) en nadien wat langer babbelen met de betrokkenen.
Het interviewen verliep zoals gewoonlijk. Toegegeven, het handjes schudden bij het voorstellen was er niet meer bij. Aangezien we in de openlucht waren en gemakkelijk anderhalve meter afstand konden houden, hoefde ik ook geen mondkapje te dragen. Maar anders dan dat was het afnemen van de interviews eigenlijk erg gelijkaardig aan mijn werkwijze in de periode voor COVID-19. De essentie van een interview blijft namelijk dezelfde: je laat je interviewee praten. Ik heb de eer om te luisteren, door te vragen, iemands verhaal op te tekenen.
Het verhaal van Heidi, pinguïnverzorgster, zal me nog lang bijblijven. Heidi startte haar loopbaan in de zoo toen ze nog maar net achttien geworden was. Sindsdien verzorgt ze iedere dag de dieren. Ze sprak die dag zo bekommerd om het welzijn van ‘haar’ zoo. Inspirerende ontmoetingen zoals die met Heidi zijn de reden dat een journalist blijft schrijven. Ik wens het iedereen toe. Je kan het artikel hier lezen.
Comments