top of page
Zoeken
  • judith7834

Hoe het juiste leesvoer jouw schrijven kan verbeteren

Bijgewerkt op: 24 mei 2020

"Hello, and welcome to my TED Talk ..."


Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over de impact die lezen heeft op schrijven. Meer bepaald: hoe je je eigen schrijven kan beïnvloeden door een zorgvuldige keuze te maken in wat je leest. Want misschien wist je het nog niet, maar lezen en schrijven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.


Al van in het begin van ons leven komen we in contact met verhalen. Misschien was jouw vader of moeder wel een echte rasverteller? Of had je een hele bibliotheek aan voorleesboeken? Dit waren de eerste ontmoetingen tussen jou en lezen. We zouden het best als pre-reading kunnen omschrijven. Dit pre-reading stadium is bijzonder belangrijk, want het legt de basis voor je latere lees- (en dus schrijf-)competenties.


Ik geef je een voorbeeld. Als kleuter was ik gek op het verhaal Niels op de boerderij, een simpel verhaaltje over - je raadt het nooit - een jongetje dat de boerderijdieren bezoekt. Toen ik ouder werd, groeide het verhaalniveau met mij mee. Mijn vader vertelde ons bijvoorbeeld Schateiland voor het slapengaan, wat toch al een meer complexe verhaallijn heeft. Vanaf het moment dat ik kon lezen, ging ik zelf op zoek naar verhalen, en bleef ik mezelf uitdagen met hogere leesniveaus. Moest ik dit niet gedaan hebben, dan zou mijn pen niet zo vlot zijn als hij vandaag is. Als je voor jezelf geen uitdaging voorziet, zal je ook niet groeien.Het goede nieuws is dat je dit stadium steeds kan blijven uitbreiden. Zelfs als je ouders je niet hebben voorgelezen en je geen idee hebt wat Schateiland is, kan je dus nog steeds een goede lezer (en bijbehorende schrijver) worden.


Oké, bijna iedereen kan lezen, maar niet iedereen kan schrijven. Toch? Wrong. Iedereen kan schrijven, zolang hij of zij zich goed voorbereidt en voldoende bijschoolt. De voorbereiding beschreef ik hierboven al, de bijscholing ligt in jouw handen. Want wat lees jij zoal? En wat zou je graag kunnen schrijven? Zorg ervoor dat je voldoende van het juiste leesvoer binnenkrijgt, zodat je output kwalitatief wordt.


Bijvoorbeeld: jij wil heel graag een pakkend artikel schrijven, maar je lezen beperkt zich tot het scrollen op sociale media. Of je moet een beschouwende tekst schrijven voor je werk, maar je leest enkel stationsromannetjes. Akkoord, ik overdrijf, maar zie je wat ik bedoel? Als je graag wil groeien in het schrijven van een bepaalde tekstsoort of teksttype, dan moet je eerst beginnen met het lezen van goede voorbeelden.


Heb je hierbij toch wat meer sturing nodig of heb je geen tijd of zin om in lezen te investeren, stuur me dan een mailtje: judith@milh.be. Samen verzetten we bergen met taal!45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page