top of page
Zoeken
  • judith7834

3 boeken die je leven kunnen veranderen

Af en toe sta je voor een stukje vrije tijd die je graag met een boek wil doorbrengen. Denk maar aan een onverwacht verlengd weekend, een zwembadvakantie of het laatste halfuur voor je je bed induikt. "Ik wil graag iets lezen", is al een goed begin. Maar hoe kies je nu het boek dat bij jou en de sfeer van dat moment past?


Er bestaan een heleboel websites, Facebookgroepen en andere media waar lezers elkaar goede tips geven. Mijn favorieten vind je hier en hier.


Als je toch op zoek bent naar dat éne boek dat jou omver gaat blazen, dat je wereld even op de grondvesten doet daveren, waardoor je even alles anders gaat bekijken - lees dan zeker verder, want hieronder geef ik je drie titels mee die op mij een bijzondere indruk gemaakt hebben.




1 Is dit een mens (Primo Levi)

"Slechts weinig mensen zijn in staat de dood met waardigheid tegemoet te treden, en dikwijls niet degenen van wie je het zou verwachten."


Toen ik klein was, had mijn vader grote geïllustreerde fotoboeken over WOI en WOII. Ik weet niet of mijn interesse voortvloeide uit die van hem, maar het feit is dat ik altijd graag bijgeleerd heb over de wereldoorlogen. Hoe ze ontstonden, evolueerden en eindigden heeft mij altijd mateloos geboeid, maar het meest van al fascineerden de persoonlijke verhalen mij.


Is dit een mens vertelt het verhaal van de auteur zelf. Verwacht je niet aan spannende verhaallijnen of extreem gedetailleerde conversaties met een of andere intellectuele inslag. Dit boek is rauw, ongepolijst en toch hartverscheurend mooi. Levi vertelt wat hij zag en beleefde in de meest eerlijke termen. Na het lezen bleef ik echt verweesd achter en heb ik een tijdje niets meer kunnen lezen, omdat ik zo onder de indruk was. Een aanrader.


€ 12.99 bij De Zondvloed


2 De regels van het ciderhuis (John Irving)

"Van het verstrijken van de tijd is één ding het allermoeilijkst te aanvaarden: het feit dat de mensen, die ooit het meest voor ons betekenden, in ons levensverhaal tenslotte tussen haakjes terechtkomen."


Ik wist dat ik iets van Irving in dit lijstje moest opnemen, maar het heeft me wel enkele minuten gekost voor ik de knoop doorgehakt kreeg. Uiteindelijk koos ik voor het boek waarrond ik in het zesde jaar secundair onderwijs een creatieve boekopdracht maakte. Sinds De regels van het ciderhuis heb ik iedere roman van Irving verslonden!


Het kan liggen aan de levensechte personages, de maatschappelijke onrusten die aan bod komen of de absurditeiten die achteloos vermeld worden, maar mijn liefde voor Irvings boeken blijft sterk overeind. De regels van het ciderhuis neemt je mee naar een interessante periode in de geschiedenis (voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog), waar dokter en aborteur Larch een weeskind onder de arm neemt omdat die laatste in geen enkel adoptiegezin kan aarden. Het kind, Homer, groeit op in het weeshuis als hulpje van Larch. Omdat Homer weigert abortussen uit te voeren, komt het tot een conflict tussen hem en de dokter. Hij verlaat het weeshuis en wordt appelplukker op een appelkwekerij.


'Wat voor thema's vind je in dit boek?' is een ongelooflijk moeilijke vraag bij De regels van het ciderhuis. Irving haalt uiteraard abortus aan, maar ook het leven met een handicap, oorlog, eenzaamheid en verdriet, het verschil tussen zwart en wit, incest ... passeren de revue. Dit lijken allemaal zware thema's, maar het boek zelf is dat eigenlijk niet. Het zet je aan tot nadenken, doet je lachen en een traantje wegpinken. Fantastisch boek, meermaals herlezen!


€ 12,50 bij De Groene Waterman


3 Congo: een geschiedenis (David Van Reybrouck)

"In 1830 werd België onafhankelijk na een operavoorstelling, in 1959 eiste Congo haar onafhankelijkheid na een voetbalmatch."


Zo om de zoveel tijd begin je aan een boek zonder al te veel verwachtingen, maar dan begin je en wauw ... Congo: een geschiedenis werd me aangeraden door mijn broer en liet ik veel te lang in mijn boekenkast staan, omdat ik niet graag non-fictie las. Dacht ik. Ik kan me niet goed herinneren waarom ik er uiteindelijk toch in begon, maar toen ik eenmaal bezig was, kon ik het boek niet meer neerleggen. Sindsdien heb ik het boek al meermaals aan mijn vrienden en kennissen aangeraden. Zelfs mijn omaatje liet zich door mijn enthousiaste pitch overtuigen om het boek te lezen.


Aan de hand van anekdotes en verhalen van Congolezen uit alle lagen van de bevolking vertelt Van Reybrouck de geschiedenis van Belgiës oud-kolonie voor, tijdens en na de koloniale periode. En echt, alle emoties waar ik doorheen ging terwijl ik dit meesterwerk las: schaamte (ook plaatsvervangende), realiteitsbesef, nieuwsgierigheid en fascinatie, walging en ontroering ... Het was om het heel voorspelbaar uit te drukken een echte rollercoaster, maar dan in alle aspecten van het woord: je wordt door elkaar geschud, je gemoed beleeft serieuze ups en downs en tijdens de helft van de leesperiode heb je je een beetje misselijk gevoeld.

Soms heb je eens een boek nodig dat je met beide voeten op de grond zet en hard in je oor schreeuwt dat je een naïef kind bent. Bij deze: Congo: een geschiedenis.


€ 29,90 bij Malpertuis


 

Uitgelezen? Deel gerust jouw ervaringen op mijn Instagram, Facebook of via judith@milh.be!

Ik verwees in deze blogpost met alle liefde en geheel vrijwillig naar enkele zelfstandige boekhandels waar ik graag op bezoek ga. #KoopLokaal

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page